pondělí 24. června 2024

OGL: DESIGNBLOK COSMOS | Intergalaktická krása českého designu

 


Krásná výstava, která byla třetí červnový týden k vidění v Liberci, v Oblastní galerii v Lázních: Designblok COSMOS. Nadchlo mě to. 

Ve spektakulární metalické kapsli na šesti kolech přiváží Designblok Cosmos deset originálních skleněných děl z dílny deseti předních českých designérů na pozadí imerzivní audiovizuální show vesmírného nekonečna. Vystavené objekty odráží svérázný autorský přístup a experimenty s tradiční českou materií, řemeslný um a know-how českých sklářů i rozdílné technologie a nejnovější výrobní postupy českých továren a manufaktur. Koncept mimořádné výstavy vzešel z diskuzí mezi týmy Designbloku a Nadace PPF o tom, jak podpořit a upozornit na český design ve světě.

Výstava se poprvé veřejnosti představila v říjnu 2023 u příležitosti 25. Designbloku v Královské zahradě Pražského hradu, kde během dvou týdnů přilákala desetitisíce návštěvníků. Na největší světové přehlídce designu Milano Design Week si v dubnu 2024 Designblok Cosmos odbyl první zahraniční premiéru. V rámci sedmidenní prestižní přehlídky Superdesign Show oslnil na osmdesát ticíc milovníků designu z celého světa. Liberec je třetí zastávkou putovní výstavy, v rámci níž se vystavená díla vrací zpět do regionu, kde jim sklářští mistři dali život.

Vystavující umělci: Jakub Berdych Karpelis, DECHEM studio, Lucie Koldová, Václav Mlynář, Lukáš Novák, Jiří Pelcl, Jan Plecháč, Rony Plesl, Tadeáš Podracký, Maxim Velčovský

Výrobní a realizační spolupráce: Ajeto, Bomma, Brokis, G1 Glass Art Studio, Hunat Glass, Martin Janecký, Mikaglass, Moser, Sin Studio

Zvukový a světelný designér: Lunchmeat studio a Aid Kid
Grafická úprava: Martina Černá / Imagery
Produkce a spolupráce: Šimon Borecký a Adéla Hlavatá
Propagace: Patrik Florián
Projekt a produkce výstavy: Tereza Knolová a scénografie
Koncept: © Designblok, Prague International Design Festival

Žádné komentáře:

Okomentovat