středa 5. června 2024

Moon gallery: Jan Harant - Šervůd




Pro MOON Gallery připravil Jan Harant výstavu nazvanou Šervůd, ve které představí sérii kreseb, jejichž děj se odehrává v bezprostřední blízkosti pražského hlavního vlakového nádraží.

Jan Harant je absolvent Akademie výtvarných umění v Praze (ateliér malby Michaela Rittsteina). Jan Harant je bytostný a zarputilý malíř, který vše podřizuje jeho hlavnímu smyslu života - snaze malířsky pojmenovat prchavé okamžiky denní reality. Okolní svět pro něj představuje na prvním místě náměty k zachycení, které dokáže citlivě objevovat i v těch nejběžnějších činnostech, nebo nejbanálnějších denních výjevech.

Jan Harant, český malíř, se narodil 2. února 1984 ve Frýdlantu. Jeho umělecká cesta začala v dětství, kdy se pravidelně věnoval kresbě a zaznamenával své pocity prostřednictvím obrázků. Studoval na umělecké škole v Jablonci, kde se věnoval rytectví, a později na textilní fakultě v Liberci, kde se specializoval na návrhářství a design šperků.

Inspirován filmem o malíři Jean-Michel Basquiatovi se Jan Harant věnoval malbě intenzivněji od roku 2008. Postupně rozvíjel svůj expresivní styl malby a hledal vlastní výraz. V roce 2009 se poprvé pokusil o přijetí na Akademii výtvarných umění (AVU) v Praze.

Malbu vnímá jako nejlepší způsob ventilace emocí a vyjádření svých pocitů. Proces malby je pro něj hrou mysli a pocitů, kde nachází inspiraci v knihách, hudbě a interakci s lidmi. Jan Harant uskutečnil v roce 2009 významnou výstavu v Krajské vědecké knihovně v Liberci, což mu poskytlo další podněty k rozvoji umělecké dráhy.








A jedna fotka autora z instalace, z FB Moon gallery:




Žádné komentáře:

Okomentovat