pondělí 24. června 2024

OGL: DESIGNBLOK COSMOS | Intergalaktická krása českého designu

 


Krásná výstava, která byla třetí červnový týden k vidění v Liberci, v Oblastní galerii v Lázních: Designblok COSMOS. Nadchlo mě to. 

Ve spektakulární metalické kapsli na šesti kolech přiváží Designblok Cosmos deset originálních skleněných děl z dílny deseti předních českých designérů na pozadí imerzivní audiovizuální show vesmírného nekonečna. Vystavené objekty odráží svérázný autorský přístup a experimenty s tradiční českou materií, řemeslný um a know-how českých sklářů i rozdílné technologie a nejnovější výrobní postupy českých továren a manufaktur. Koncept mimořádné výstavy vzešel z diskuzí mezi týmy Designbloku a Nadace PPF o tom, jak podpořit a upozornit na český design ve světě.

Výstava se poprvé veřejnosti představila v říjnu 2023 u příležitosti 25. Designbloku v Královské zahradě Pražského hradu, kde během dvou týdnů přilákala desetitisíce návštěvníků. Na největší světové přehlídce designu Milano Design Week si v dubnu 2024 Designblok Cosmos odbyl první zahraniční premiéru. V rámci sedmidenní prestižní přehlídky Superdesign Show oslnil na osmdesát ticíc milovníků designu z celého světa. Liberec je třetí zastávkou putovní výstavy, v rámci níž se vystavená díla vrací zpět do regionu, kde jim sklářští mistři dali život.

Vystavující umělci: Jakub Berdych Karpelis, DECHEM studio, Lucie Koldová, Václav Mlynář, Lukáš Novák, Jiří Pelcl, Jan Plecháč, Rony Plesl, Tadeáš Podracký, Maxim Velčovský

Výrobní a realizační spolupráce: Ajeto, Bomma, Brokis, G1 Glass Art Studio, Hunat Glass, Martin Janecký, Mikaglass, Moser, Sin Studio

Zvukový a světelný designér: Lunchmeat studio a Aid Kid
Grafická úprava: Martina Černá / Imagery
Produkce a spolupráce: Šimon Borecký a Adéla Hlavatá
Propagace: Patrik Florián
Projekt a produkce výstavy: Tereza Knolová a scénografie
Koncept: © Designblok, Prague International Design Festival

pátek 7. června 2024

MUZA

Severočeske muzeum volí nový vizuální styl: MUZA. 

Prostřednictvím panelové výstavy umístěné před budovou Severočeského muzea chceme širokou veřejnost seznámit s důvody proč vznikla potřeba nové vizuální identity a muzejní značky MUZA. Výstava popisuje její vznik prostřednictvím veřejné soutěže pořádané renomovanou společností Czechdesign a zároveň představuje vítěznou ideu. Výstava je součástí široké mediální kampaně, která má kulturní veřejnosti významnou novinku v provozu muzea představit a pomoci si ji zažít.

Severočeské muzeum v Liberci představilo novou vizuální identitu, logo a název „MUZA“, které vytvořilo designérské studio Sudetype. Toto studio zvítězilo v soutěži organizované Czechdesign. Nový vizuální koncept má zvýraznit image muzea a zatraktivnit ho pro širší veřejnost, včetně návštěvníků z Polska a Německa.

Koncept se točí kolem „výstavního soklu“, který symbolizuje prezentaci muzea a jeho exponátů. Tento prvek je základem loga a sjednocuje všechny aspekty nové identity muzea. Design zahrnuje práci s typografií, barevnými plochami a trojrozměrnými prvky v muzejním prostoru i na propagačních materiálech.

V nové identitě se objevuje také široká barevná paleta a kombinace písem Aazirk a Rapida. Součástí rebrandingu je i komunikační kampaň s heslem „To nejcennější v muzeu jste vy“, zaměřená na to, aby muzeum bylo vnímáno jako živý organismus otevřený pro všechny věkové skupiny.

Nová značka MUZA má nahradit původní, méně srozumitelný název a efektivněji představovat, co muzeum nabízí. Celkově je nový vizuální styl určen pro moderní digitální dobu a má přitáhnout širokou škálu návštěvníků.

(zdroj: web muzea


Celé to chápu, graficky se mi to líbí, jen mi není jasné, proč MUZA...

středa 5. června 2024

Moon gallery: Jan Harant - Šervůd




Pro MOON Gallery připravil Jan Harant výstavu nazvanou Šervůd, ve které představí sérii kreseb, jejichž děj se odehrává v bezprostřední blízkosti pražského hlavního vlakového nádraží.

Jan Harant je absolvent Akademie výtvarných umění v Praze (ateliér malby Michaela Rittsteina). Jan Harant je bytostný a zarputilý malíř, který vše podřizuje jeho hlavnímu smyslu života - snaze malířsky pojmenovat prchavé okamžiky denní reality. Okolní svět pro něj představuje na prvním místě náměty k zachycení, které dokáže citlivě objevovat i v těch nejběžnějších činnostech, nebo nejbanálnějších denních výjevech.

Jan Harant, český malíř, se narodil 2. února 1984 ve Frýdlantu. Jeho umělecká cesta začala v dětství, kdy se pravidelně věnoval kresbě a zaznamenával své pocity prostřednictvím obrázků. Studoval na umělecké škole v Jablonci, kde se věnoval rytectví, a později na textilní fakultě v Liberci, kde se specializoval na návrhářství a design šperků.

Inspirován filmem o malíři Jean-Michel Basquiatovi se Jan Harant věnoval malbě intenzivněji od roku 2008. Postupně rozvíjel svůj expresivní styl malby a hledal vlastní výraz. V roce 2009 se poprvé pokusil o přijetí na Akademii výtvarných umění (AVU) v Praze.

Malbu vnímá jako nejlepší způsob ventilace emocí a vyjádření svých pocitů. Proces malby je pro něj hrou mysli a pocitů, kde nachází inspiraci v knihách, hudbě a interakci s lidmi. Jan Harant uskutečnil v roce 2009 významnou výstavu v Krajské vědecké knihovně v Liberci, což mu poskytlo další podněty k rozvoji umělecké dráhy.








A jedna fotka autora z instalace, z FB Moon gallery:




úterý 4. června 2024

Přehled her Malého divadla DFXŠ v Liberci

Při návštěvě Malého divadla v Liberci mě ve vitríně zaujal přehled děl, který měl v tomto sále premiéru od roku 1989 do současnosti. Bohužel pozdní večerní světlo trochu znemožňovalo vyfotit, přesto mi to přijde jako zajímavý přehled, který si chci uchovat. Od Obsluhoval jsem anglického krále po Tajemný pan Zet:-)