sobota 6. března 2021

Památník obětem komunismu




Tenhle památník byl odhalen v roce, kdy jsem se do Liberce přistěhovala, v létě 2006. Najdete ho v parku u Jablonecké ulice, nedaleko bývalé Liebiegovy vily.

Autory památníku jsou architekti Petr Janda, Jakub Našinec, Aleš Kubalík a Josef Kocián (architektonická kancelář SPORADICAL). Tvoří ho dvě 4,5 metru vysoké zrcadlové tabule (přesné rozměry jsou 3,2 x 4,5 x 0,7 metru) z pokoveného skla o tloušťce 18 mm v ocelovém rámu. Hmotnost každého zrcadla je 800 kg. U paty pomníku je nápis SÁM V SOBĚ HLEDEJ, ZDA SVOBODU BRÁNÍŠ, CTÍŠ NEBO OMEZUJEŠ, který je čitelný pouze v zrcadle (je zrcadlově obrácen). Památník pracuje na principu zrcadlení a měnícím se obrazu. Odraz okolních stromů a kolemjdoucích je symbolem toho, že politické bezpráví se odehrává v dobové společenské realitě. Kompozici památníku doplňují tři desetimetrové parkové lavičky z lepeného dřeva. 

Památník vznikl jako výsledek veřejné soutěže, kterou vypsalo v roce 2003 město Liberec. Výstavba přišla na cca 1,2 milionu korun. Památník měl původně stát v zámeckm parku při Guttenbergově ulici. 











(z archiwebu)

Žádné komentáře:

Okomentovat