pátek 5. března 2021

Kateřinsko-radčické koupaliště

 


O koupališti v Kateřinkách jsem tu psala už v roce 2009, kdy bylo ve stavu před rekonstrukcí. 

Přírodní koupaliště na hranici katastrálních území dnešních libereckých čtvrtí Kateřinky a Radčice bylo postaveno v době začínající hospodářské krize ve snaze vybudovat z Kateřinek výletní turistické letovisko Sommerfrische Katharinberg. Otevřeno bylo dne 10. srpna 1930.

Původně byla plovárna rozdělena na mělkou a hlubší část, návštěvníci mohli využít písčitou pláž, návštěvníci mohli využít písčitou pláž, převlékárny a další vybavení. Vodní nádrž o rozloze zhruba 2000 m2 byla vždy hojně navštěvovaným rekreačním místem. 

Na konci 90. let začala být aktuální potřeba celkové rekonstrukce díla, ke které však došlo až v letech 2009 - 2010. Z prostředků Ministerstva životního prostředí ČR byl zrekostruován celý výpustní objekt včetně potrubí a také těleso hráze. Litorální část u přítoku byla stabilizována kamennou hrázkou pod úrovné vodní hladiny a dno bylo odbahněno. Upraveny byly též oba břehy nádrže. Investorem akce bylo Statutární město Liberec, dodavatelem stavebních prací a vegetačních úprav obecně prospěšná společnost Suchopýr. Zrekonstruované koupaliště bylo napuštěno a za účasti asi 70 místních občanů slavnostně znovuotevřeno v srpnu 2010. 

V nádrži není klasická rybí obsádka, ochrana přírody povoluje pouze drobné druhy, zvláště chráněnou střevli potoční, mřenku mramorovanou a hrouzka obecného. Díky tomuto omezení se zde vyskytuje řada vzácných a ohrožených druhů vodních živočichů, zeména obojživelníků, například čolek obecný, čolek horský, mlok skvrnitý, ropucha obecná, skokan hnědý nebo skokan štíhlý, z plazů užovka obojková a také množství bezobratlých živočichů, jako jsou vážky nebo vodní brouci, například potápník vroubený. 

V roce 2020 byla dokončena dřevostavba zázemí koupaliště. Jedoduchá budova se složitým názvem "Přístřešek s altánem na veřejném prostranství pro zajištění správy a provozu veřejného prostranství" slouží místním spolkům a správě koupaliště. O provoz budovy a celého areálu se stará ČSOP Kateřinky. 

Stavba byla financována výhradně ze soukromých zdrojů a prostředků místních občanů (!), kteří se podíleli na její realizaci.

(zdroj: informační tabule na místě).











Žádné komentáře:

Okomentovat