středa 23. prosince 2020

Pamětní deska Václava Šamánka

Václav Šamánek byl český lékař a politik,  aktivista za českou věc na Liberecku.


Narodil se v roce 1846 v Miloticích u Kyjeva, absolvoval německé školy a stal se vojenským lékařem. Od roku 1873  působil v Liberci, nejprve v rámci vojenské kariéry, poté se tu oženil a založil si vlastní lékařskou praxi. Stal se zarytým obhájcem českého živlu v tehdy německém městě. Podařilo se mu přispět k výstavbě českých škol v Rašovce, Petrašovicích nebo v Hodkovicích, získal souhlas k postavení první české obecné školy v Liberci. Významná je i jeho spolková činnost, byl u založení Klubu českých turistů, patřil k zakladatelům českého Sokola v Liberci, působil v České Besedě. České zájmy hájil i jako poslanec Říšské rady (patřil k mladočechům), byl i poslancem Českého zemského sněmu. 

Svou lékařskou ordinaci měl Václav Šamánek v Liberci v domě čp. 64-II v ulici Na svahu 6, na kterém byla v roce 1924 zásluhou Spolku českých vojenských vysloužilců (o jehož založení se také zasloužil) umístěna pamětní deska. Pamětní deska se na zchátralém domě v této nepříliš přivětivé části města nachází dodnes. 

Více o Václavu Šamánkovi najdete na wikipedii



Na stejném domě je ještě jedna zajímavost: v přízemí domu fungoval krámek s českými novinami a časopisy pana Václava Koláře. Tomu Šamánek pomohl poté, co ztratil práci kvůli působení v České besedě, nabídl mu ubytování a pomohl sehnat i koncesi k prodeji novin. Kolář se za okupace přestěhoval do Turnova, kde také v roce 1942 zemřel. Zbytek orámování výkladní skříně zůstalo na domě jako upomínka. 




Žádné komentáře:

Okomentovat