pondělí 14. prosince 2020

Jablonecká přehrada - zimní dojmy



Údolní nádrž Mšeno nebo Přehrada Mšeno, obecně nazývaná Jablonecká přehrada, je největší přehrada v povodí Lužické Nisy. Nalézá se nedaleko centra Jablonce nad Nisou a v bezprostřední blízkosti jeho sídlištní zástavby. Je napájena Mšenským potokem. Přehrada patří mezi největší městské nádrže ve střední Evropě a tvoří údajně největší vnitroměstskou vodní plochu v Evropě na východ od Ženevského jezera. Postavena byla v letech 1906–1908 pražskou stavební firmou Franz Schön a synové. Vodní nádrž je vlastně soustavou tří nádrží s celkovou rozlohou 40 ha. Nejjižnější nádrž slouží převážně ke koupání, dvě severnější jsou vhodnější spíše k rybolovu.

Podnět ke stavbě přehrady daly ničivé povodně na konci 19. století, (především povodeň z 30. července 1897). Jako projektant se na přípravě stavby přehrady podílel i univerzitní profesor Otto Intze z Cách. Konkurz vyhrála firma Schön a synové z Prahy. Stavba byla zahájena v květnu 1906, dokončena v roce 1909, štola z Lužické Nisy byla dokončena v roce 1910 a zkolaudována v březnu 1911. Stavba stála 4 238 190 rakouských korun. Naposledy byla přehrada vypuštěna v letech 1998 a 1959.

(zdroj Wiki)

Kolem přehrady vedou procházkové i běžecké trasy, v lesích nad nádrží nejvzdálenější od hráze jsou i singltreky pro kola. Přehrada je místními hojně navštěvovaná, je to velmi příjemné místo, které Jablonci docela závidím.

Fotografováno 2.12.2020.


Hráz mezi druhou a třetí nádrží.





































































A nakonec monumentální dílo od Vratislava Karla Nováka - Udice (nebo dle jiných pramenů Prut) - pocta Karlu Hubáčkovi. 




Žádné komentáře:

Okomentovat