čtvrtek 17. prosince 2020

Křížová cesta ve Frýdlantu v Čechách

Poprvé jsem se tu podívat v prosinci 2017, kdy se křížová cesta teprve dávala do pucu. Budovaly se cestičky, kácelo se, prořezávalo, jednotlivá zastavení cesty už byla osazená a opravená, ale chyběly infocedule a obrázky. Po třech letech na stejném místě a nestačím se divit, jak je to tu pěkné. 

Křížová cesta ve Frýdlantu byla zřízena již v roce 1737, a to na přání tehdejšího frýdlantského děkana Magistra filosofie Johanna Friedricha Leubnera. Pozemek vhodný na výstavbu Křížové cesty věnovali frýdlantskému lidu Clam-Gallasové. Frýdlanští občané sami pomáhali s její výstavbou. Dokončena byla roku 1737. O sedm let později byl její vrcholový kříž s obrazem Nejsvětější Trojice vysvěcen Josefem Lichtnerem. Všech čtrnáct křížů k jednotlivým zastavením dodal Ignaz Arnold. V roce 2017 byla křížová cesta na Křížovém vrchu díky česko-německému projektu "Paměť v krajině Trojmezí" obnovena. 12. května 2018 poté byla za účasti litoměřického biskupa, Mons. Mgr. Jana Baxanta slavnostně otevřena. Celkem 14 žulových zastavení zdobí smaltované obrázky zachycující poslední cestu Ježíše Krista, jeho ukřižování a vzkříšení. Smalty pocházejí z dílny uměleckého smaltu ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Omlouvám se, že obrázky křížové cesty nejdou za sebou, tak jak se sluší. Tentokrát jsem se na Křížovou cestu vydala z parkoviště nedaleko pivovaru pod frýdlantským zámkem, takže jsem začínala na vyhlídce, pak si prohlédla vrcholovou partii a nakonec se vrátila na začátek stezky. 

Pokud se ocitnete ve Frýdlantě, křížovou cestu na Křížovém vrchu si určitě nenechte ujít. 



Vyhlídka na zámek















































Žádné komentáře:

Okomentovat