pondělí 17. listopadu 2008

Liberecké sochy: Josef Klimeš - Dvanáct měsíců

V centru Liberce, před hotelem Zlatý lev v Gutenbergově ulici, stojí Dvanáct měsíců od Josefa Klimeše.




Akademický sochař Josef Klimeš (nar. 1928) vystavil na slavné liberecké výstavě Socha a město v roce 1969 dílo Dvanáct měsíců. Soubor soch byl umístěn před hotel Zlatý lev, do parčíku vedle libereckého zámku. Soubor byl na výstavě oceněn - získal cenu Matyáše Brauna II. stupně za:
  • symbolizování plynutí času formou, která vychází z domácích tradic
  • za citlivé přiblížení myšlenkovému světu dětí
  • za funkčnost, která se uplatňuje v prostředí města.



Dílo bylo po skončení výstavy zakoupeno a na původním místě se nachází dodnes. (Ovšem není to pozice neměnná: když pozorně porovnáte původní fotografii s dnešním stavem, všimnete si, že pár kamenů stojí jinde - černobílé fotografie převzaty z publikace "Socha a město Liberec 1969", kterou letos vydala obecně prospěšná společnost Spacium.)



A co o Dvanácti měsících řekl na svých (mimochodem moc pěkných) webových stránkách sám autor?

"Na téma "pohyb v hmotě" jsem vysekal 12 kamenů z bílého mramoru, které měly sloužit jako sedačky kolem velikého kruhového ohniště. Ve tvarech kamenů probíhal určitý pohyb, v zimních měsících jednoduchý, na jaře se tvary stávaly složitější a v létě členitost tvarů vrcholila. Na podzim pohyb ustával až do úplného zklidnění v zimě. Soubor obdržel na výstavě Socha a město v Liberci cenu M. Bernarda Brauna."

Na ty stránky se určitě podívejte, třeba budete stejně jako já překvapeni, kolik z tvorby Josefa Klimeše znáte.


















Žádné komentáře:

Okomentovat