úterý 11. listopadu 2008

Liberecké sochy: sochy v Krajské nemocnici


Když už se tak pokouším mapovat umělecká díla v Liberci, nemohu se vyhnout místu, kde je koncentrace soch v plenéru zdaleka nejvyšší. Možná Vás to překvapí, ale je to liberecká Krajská nemocnice.

Většina soch, která je v Krajské nemocnici instalována, vznikla během sochařských sympozií ve Vejprtech. Zdejší Galerie H, kterou provozují Petr a Věra Hladkých, pořádá již od roku 1993 mezinárodní sochařská sympozia v Krušných horách. Zde v rámci projektu "Kámen a lidé" vznikají sochy, které jsou potom věnovány nemocnicím. Cílem je zkulturnit instalací soch areály nemocnic, zpříjemnit tak pobyt pacientům a tím přispívat a pomáhat k jejich uzdravení. Sochy vytvořené během těchto sympozií již zdobí např. nemocnice v Teplicích, Mostě, Ústí nad Labem, Chomutově, Lounech, Pardubicích, Krnově, Šumperku, Liberci, Jilemnici. Pěkné, že?

Snažila jsem se o sochách v nemocnici najít nějaké informace - přinejmenším názvy a jména autorů. Nebylo to úplně triviální, nicméně zapátrala jsem (internet je úžasné médium) a většinu soch se mi podařilo (aspoň doufám, že správně) ztotožnit.


Akt (1999) - Jurij Platon, Chisinau (Kišiněv), Moldávie



Kontakt (2003) - Gert Friedrich - Bremen, Německo


Znění (1999) - Pavla Kleinhamplová, Kadaň




Tanec (1999) - Marika a Kai Tórmikovski, Varkaus, Finsko


 

Utrpení (1994) - Uli Eisner, Chemnitz, Německo

 

E-mail (2003) - Rumy Dimitrij, Sofie, Bulharsko


Pozitiv-Negativ (2003) - Erika Harbart, Chemnitz, Německo




Souznění (2003) - Václav Krob, Hředle u Rakovníka




Out of Paradis (2003) - Rolf Sprecher, Gais, Švýcarsko




Sfinga (1997) - Gui Graf, Mexico City, Mexico


Žádné komentáře:

Okomentovat