pátek 2. dubna 2021

Z Jablonného na Lemberk

Korona výlet na apríla. Nenáročná procházka, vhodná i pro menší děti.

Autem jsme dojeli do Lvové a zaparkovali pod hradem Lemberk. Přesunuli jsme se na nádraží a počkali na vlak od Liberce (RegioShark). Ve vlaku jsme seděli čtyři, všichni jsme vystoupili v Jablonném a ponechali paní průvodčí svému osudu. Cestovat hromadnou dopravou v době koronaviru je velká pohoda. 





Nádraží v Jablonném vypadalo docela vybydleně. Už ani ta restaurace nefunguje..




Po červené do centra města - Jablonné je moc pěkné městečko, vlastně je to městská památková rezervace. 



Dominantou náměstí je morový sloup Krista Salvátora z roku 1687. 


Velikonoční výzdoba před radnicí. 


Originální stojany na kola. 


Bazilika svatého Vavřince a svaté Zdislavy. Svatá Zdislava je v tomto kostele pohřbena. Více o Zdislavě zde.




Opět krásné roubené stavby cestou. 




Ztratit se tu nemůžete, značení je dokonalé:-)


Zrenovovaný Markvartický rybník.
V srpnu 2010, v důsledku povodní, které katastroficky zasáhly Liberecký kraj, došlo k vážnému narušení hráze, které vedlo až k jejímu protržení. Následkem toho došlo k zatopení velké části Markvartic, Jablonného v Podještědí a přilehlého katastrálního území. Vzniklé škody šly do desítek milionů korun. Následně byla v letech 2013 – 2014 provedena revitalizace rybníka včetně opravy hráze a jeho odbahnění.







U kapličky jsme odbočili ze značené cesty do prava do kopce, našim cílem bylo totiž místo zvané Bezčasí. 



Menhiry zde do kruhu nechal nainstalovat akademický sochař Jiří Beránek v roce 1991. Své dílo, které má znázorňovat spojení starých a nových kultur a civilizací, nazval Bezčasí. Najdete zde 21 čedičových sloupů, které sem byly přivezeny z lomu v Polevsku. Více zde.







Od menhirů jsme pokračovali k silnici a pak jsme zahnuli kolem vysoké zdi k Bredovskému letohrádku. Kdysi jsme tu byli s Bártem na prohlídce v rámci Dne otevřených zahrad. 

Bredovský letohrádek je raně barokní klasicistně upravená stavba ze 70. let 17. století. Spolu s okrasnou zahradou ji nechal postavit hrabě Kryštof Rudolf Breda. Od 18 století vlastnili letohrádek Clam-Gallasové, kteří jej na počátku 19. století klasicistně upravili. Zahrada v tu dobu začala sloužit k hospodářským účelům a byly vybudovány i skleníky. V druhé polovině 19. století do zahrady přibyly sochy a okrasné dřeviny. Mezi světovými válkami prošel interiér rozsáhlými moderními úpravami a objekt sloužil jako sídlo clam-gallasovské lesní správy. Od konce druhé světové války je letohrádek střídavě ve státním a soukromém vlastnictví.


Prošli jsme se kolem malebných domečků a chaloupek až k zámku Lemberk.





Lemberk byl strážní hrad, ležící na Žitavské stezce vybudovaný v polovině 13. století. Postupně byl přestavován na zámek, zásadními barokními úpravami procházel od poloviny 17. století. Zámek je spojený s životem sv. Zdislavy z Lemberka, které je věnována i jedna ze zámeckých expozic. Zajímavostí je, že se zde natáčely známé filmy Císařův pekař a Pekařův císař, pohádka Tajemství staré bambitky nebo v nedávné době film Poslední aristokratka. 





Původně jsem měla v plánu, že se od zámku vrátíme lipovou alejí ke kapli nejsvětější trojice a sejdeme dolů ke Zdislavině studánce a k autu se vrátíme dolem pod zámkem. Jenže v aleji se kácí a zvuk motorové pily Bárt nesnáší. Navíc se ukázalo, že ani cesta dole není průchozí, opravuje se tam u rybníka most. 



A tak jsme se po silnici vrátili dolů k autu a výlet předčasně ukončili. Ušli jsme něco málo přes 4 km. 





Žádné komentáře:

Okomentovat