středa 1. ledna 2020

Hrob námořníka ve Višňové


V obci Višňová na Frýdlantsku se na bývalém hřbitově u kostela sv. Ducha nachází zajímavý náhrobek, tzv. náhrobek námořníka.  Zaujalo mě, že pan Johann Gottfries Schröder, navštívil Madagaskar, tak jako já. Taková náhoda:-)

„Zde nalezl vytoužený odpočinek ctěný a vážený mistr Johann Gottfried Schröder, bývalý mlynářský mistr a svobodný domkář v Neugersdorfu. Dnešní Wyszków poblíž Wigancic v Polsku. Narodil se 1. března 1754. Jeho otcem byl Friedrich, sedlák z Lichtenbergu  a matkou Anna Maria, rozená Burkhartová z Reichenau. Vyučil se mlynářskému řemeslu a šel pak do světa, aby se zdokonalil. Procestoval Německo, Prusko, Polsko a Holandsko. Zde vstoupil do služeb Holandsko-východoindické plavební společnosti a sloužil jí od roku 1775 do 1784 v Guiney, Kapském městě, Mozambiku, na Madagaskaru, Cejlonu, v Madrasu, Bengálsku, na Sumatře a na Borneu. Unaven životem mezi těmito pohanskými národy zatoužil opět po vlasti a v roce 1785 se vrátil zpět domů. V Lichtenbergu koupil v roce 1785 větrný mlýn a oženil se s Annou Rosinou Niederleinovou, s níž žil šťastných deset let. Zemřela roku 1798 bezdětná. Podruhé se oženil s Annou z Türchau a zemřel ve víře v Ježíše Krista dne 3. června 1825 ve věku 71 let, tři měsíce a dva dny.“

Kostel a hřbitov mají za sebou pohnuté dějiny - po 2. světové válce připadlo území Polsku, v 60. letech 20. století ale došlo k úpravě hranic a území bylo vráceno Československu. Stav kostela i hřbitova byl velmi špatný, v 80. letech byl hřbitov dokonce zrušen a srovnám se zemí. Na začátku nového tisíciletí, v letech 2000 - 2002 byl díky programu Phare hřbitov částečně obnoven, zachráněné náhrobní desky jsou vyrovnané u opěrné zdi a byl vytvořen i nový hřbitov, který slouží místním.  

A jak to bylo s náhrobkem námořníka? Jak se píše na infotabuli: Náhrobek byl obnoven v roce 2014 díky Programu na obnovu venkova, prostřednicvím MAS Frýdlantsko. Opravu stavby náhrobku provedl zednický mistr Miroslav Lidmila z Horní Řasnice, medailon podle starých fotografií vytesal pan Pavel Surma z Ludmírova, náhrobek zrestaurovala paní Vanesa Trostová z Bílého Potoka. 

Kde hrob námořníka najdete? Tady na mapy.cz.



 



Původní stav hrobu:




Zachráněné náhrobky


Kostel sv. Ducha na rekonstrukci ještě čeká...




Žádné komentáře:

Okomentovat