úterý 30. září 2008

Pomník Emericha Berty ve Stráži nad Nisou




Víte, že ve Stráži nad Nisou padl první voják v prusko-rakouské válce?

Prusko-rakouská válka ... - pamatujete na Cimrmanovu hru Němý Bobeš?

Marta: Víš, to bylo tak… (Opona se zavře a hned zase otevře. Na scéně Marta a pruský důstojník Walter, který si během řeči skládá svršky do tornistry.)
Walter: Škoda, že válka již skončila. Ale rakouská armáda měla zastaralé zbraně a my jsme si zajistili podporu Itálie. Nevíš, kde mám ponožky? Aha, tady jsou. Budeme se muset rozloučit. Ne, nehořekuj, Marto. Nic mě tak nedojímá jako ženský pláč.

Ale vážně.

Prusko-rakouská válka byl válečný konflikt mezi Rakouským císařstvím a Pruským královstvím o nadvládu nad německými zeměmi. Záminkou pro rozpoutání války byl konflikt o Šlesvicko a Holštýnsko. Hlavním bojištěm se staly české země, i když část válečných operací se odehrávala i v Itálii. Nejvíce se bojovalo ve východních Čechách - u Náchoda, u Trutnova, u České skalice, u Mnichova Hradiště, u Dvora Králové, u Jičína. Závěrečná bitva pak proběhla u Hradce Králové (u Sadové) a skončila katastrofální porážkou Rakouska (dle Wikipedie: Výsledek bitvy u Hradce Králové byl naprosto strašlivý: Prusové odepsali ze stavu 9.172 mužů, Rakušané a Sasové celkem 44.313! Jde samozřejmě o souhrnná čísla, mrtvých, raněných, pohřešovaných a zajatých. Mimo to ztratily obě strany asi 11.000 koní.

Liberecku se tento válečný konflikt téměř vyhnul, o to je však kurióznější, že se ve Stráži nad Nisou nachází pomník prvnímu padlému z této války. Poté, co Prusové obsadili Šlesvicko a Holštýnsko, pronásledovali ustupující Rakušany do Čech. Kolem 10 hodiny večerní dne 23. června 1866 se pruské jednotky dostaly do oblasti Svárova a Habendorfu (dnešní Stáž). Na náměstí došlo ke střelbě na hlídku Radeckého husarů na koních. Statečný velitel hlídky Emerich Berta tasil šavli a zaútočil na jednoho z Prusů, který se ale ubránil výstřelem, který husara zasáhl přímo do prsou. Berta stihl ještě obrátit koně a ujet zpět ke kostelu. Raněný byl přenesen do hostince U Zlaté koruny, kde i přes veškerou poskytnutou péči zranění podlehl. Za dva dny byl Emerich Berta pocházející z maďarského městečka Ladany pohřben. Na místě, kde byl postřelen, se nachází pamětní deska (dříve tam býval železný kříž).



Do zdi kostela byla pak vsazena deska s nápisem: "Zde odpočívá Emerich Berta, četař c.k. 10. rakouského husarského pluku, 5. eskadrony, 2. divize, narozený v Ladany v Maďarsku, kterého 23. června 1866 v 10 hod. večer na rohu u stodoly hospodářství čp. 27 zranila pruská přední hlídka do ruky a prsou. Ustoupil s pěti kamarády před přesilou nepřítele, u hřbitovní brány spadl z koně a po několikahodinovém bolestivém zápase se smrtí zemřel 24. června 1866 v půl druhé ráno. Byl prvním, kdo v této válce čestně položil život. Bože, odměň jeho oběť za císaře a vlast."

U příležitosti 30. výročí úmrtí byl roku 1896 na podnět Spolku pro udržování válečných pomníků v okrese Liberec postaven četaři Emerichu Bertovi pomník podle návrhu profesora Danta z Liberce. Na pomníku je v překladu tento nápis: "K uctění památky prvního rakouského vojáka padlého v polním tažení 1866 v Čechách, Emericha Berty - četaře 10. c.k. husarského pluku Friedricha Wilhelma III., krále pruského, také všech bojovníků ve městě a okrese Liberec padlých nebo na následky zranění zesnulých."


 



Žádné komentáře:

Okomentovat