čtvrtek 29. května 2008

Slavní a Liberec - Božena Němcová

Věděli jste, že v Liberci nějaký čas bydlela největší česká spisovatelka, autorka Babičky, Božena Němcová?



Je obecně známé, že Božena Němcová po boku svého muže Josefa Němce, úředníka finanční stráže, poznala mnoho míst rakouské monarchie. Rodina se stěhovala z místa na místo podle toho, kam byl Josef Němec aktuálně služebně přidělován. Jedním z míst, kde Němcovi nějaký čas žili, byl i Liberec.

Podle autobiografie Václava Tilleho (Božena Němcová, 1938, str. 127 a následující) žili Němcovi v Liberci na dvou místech. Lokace prvního není známá, ví se jen, že je z bytu vyhnal požár. Druhé bydliště bylo potom na tehdejším Christianově předměstí, v dnešním Kristiánově.

Kristiánov založil Kristiál Filip Clam-Gallas na svých pozemcích jižně od libereckého zámku v roce 1787 na tzv. Skřivánčích polích. Střed osady tvořilo čtvercové Lipové náměstí (později Liebigovo, dnes náměstí Českých bratří), hlavní osy pak ulice Panská (dnes ulice 8.března) a na ní kolmá Karlova ulice (dnes ulice Boženy Němcové). Spodní část náměstí byla postavena v letech 1795-96, následovala východní a severní strana a konečně v letech 1810-15 byla zastavěna i zbývající západní část náměstí. Součástí Liberce se osada stala v roce 1850.

A právě někde tady, v ulici Boženy Němcové, resp. na náměstí Českých bratří, Němcovi bydleli. Jak píše Tille: "Druhý byt byl pěkný, se zahrádkou, na Christianově předměstí. Dětem se v něm líbilo, byl však pro rodinu moc drahý. České školy v Liberci nebyly, proto za dětmi docházel český učitel. Německé prostředí urychlilo rozhodnutí Josefa Němce přijmout službu v Uhrách, děti byly mezitím poslány do pražských (českých) škol".

Přesně lokalizovat dům, ve kterém se byt Němcových nacházel, se mi nepodařilo. Podoba ulice Boženy Němcové i náměstí Českých bratří, se v průběhu své existence několikrát měnila - ať už v souvislosti se stavbou naddimenzovaného novorománského evangelického kostela v letech 1864-68 (odstraněn byl v roce 1974), nebo se stavbou pobočky rakousko-uherské banky v roce 1906 (dominantní budova vedle fary), které musela ustoupit původní zástavba. Objekty v horní části ulice Boženy Němcové padly zase za oběť rozhodnutí o výstavbě panelového sídliště v 70. letech minulého století.

A tak pobyt Boženy Němcové v Liberci připomíná pouze název ulice a malý pomník v parku na náměstí Českých bratří. Má podobu postaveného kamene, na kterém je umístěn reliéf s podobiznou naší největší spisovatelky a pod ním prostý nápis: "Božena Němcová" - autorem je akademický sochař František Stupecký.




Děkuji Muzeu Boženy Němcové v České Skalici za upřesnění některých údajů z tohoto článku.


Žádné komentáře:

Okomentovat