čtvrtek 10. června 2021

Mozaiková seč


Pro letošek Liberec avizuje změnu v sečení městské zeleně - mozaikovité sečení. Uvidíme...

Do městských trávníků se opět vrátí život. Na některých místech v Liberci zkoušíme s Technické služby města Liberec, p. o. takzvanou mozaikovou seč. Ta je k přírodě šetrnější než plošné sekání travnatých ploch, pomáhá zadržet vodu v půdě a chrání biodiverzitu. Trávníky tak krásně vykvetou a vytvořené obrazce budou i zajímavé na pohled 

Momentálně tak sečeme části trávníků hlavně podél chodníků a uvnitř ploch mezitím ponecháme květiny rozkvést. Kopretiny, jetel, pampelišky nebo zvonky, to jsou rostliny, které do louky patří. Zároveň by se do neposekaných částí trávníků měli přesunout motýli, samotářské včely nebo květomilní brouci.
Tento nový přístup k péči o trávníky však neznamená, že nebudeme sekat vůbec. Počet sečí se jen přizpůsobí aktuálnímu počasí. Nemělo by se sekat za letního sucha. Cílem je sekat méně intenzivně a šetrněji k rostlinám i živočichům.

Liberec se stejně jako jiná města začal vážně zabývat ztrátou biologické rozmanitosti a klimatickými změnami. Trávník posekaný v rámci mozaikové seče je odolnější na výkyvy počasí a lépe odolává suchu. V letošním roce chceme také víc ploch udržovat mulčováním, což znamená, že posekaná tráva zůstává na místě a stává se hnojivem pro další růst trávníku.











Žádné komentáře:

Okomentovat