neděle 21. února 2021

Vojenský hřbitov v Ruprechticích



Vojenský hřbitov v Ruprechticích připomíná oběti konfliktů 20. století. Založen byl v roce 1918 v blízkosti cvičiště liberecké vojenské posádky první vojenský pohřeb se tady konal 26. října 1918. Na hřbitově by mělo být uloženo  219 zemřelých vojáků z první světové války a období první republiky, pohřbeno je tu také 99 obětí druhé světové války, nejen vojáků, ale i zahraničních zajatců a totálně nasazených.
 
Padlé nepřipomínají jen hroby, ale také sochařská výzdoba - o ní jsem na tomhle blogu psala v roce 2013. Stojí tu socha Rudoarmějce od Rudolfa Svobody, reliéfy připomínající místa československého odboje od Jiřího Seifertapamátník k uctění padlých ukrajinské haličské armády: Žena s plačícími dětmi stojí nad padlým tělem svého otce, od ukrajinského umělce Vasyla Kasijana. 

V současné době se na hřbitově masivně kácí a hřbitov tak dostává novou podobu. Jsem zvědavá, jestli tu zůstanou rododendrony, které jsou na jaře a v počínajícím létě vždy výraznou dominantou a ozdobou tohoto pietního místa. 






















Žádné komentáře:

Okomentovat