středa 13. ledna 2021

Meandry Smědé

Výlet z Třešňové (tak se jmenuje ulice, ve které bydlíme) do Višňové, aneb nedělní výlet na meandry Smědé. Autem do Višňové, jednu zastávku prázdným vlakem do Černous, poté částečně po zelené a částečně po neznačené cestě kolem Dubového rybníka a přes pastviny zpět. Necelých 6 km. Ani človíček, černobílá poetika.



Přírodní rezervace Meandry Smědé byla vyhlášená roku 1998 na 137 ha v přirozené a neregulované nivě dolního toku řeky Smědé. Nachází se na konci Frýdlantského výběžku, asi 4 km od státní hranice s Polskem. Hlavním předmětem ochrany je přírodní ráz údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a štěrkopískovými náplavami. Spolu s přilehlým rybníkem Dubákem vytváří hnízdiště vzácných druhů ptáků.

V údolí Smědé bylo zjištěno velké množství vzácných živočichů - z nich nejméně 40 je zákonem chráněno. Z obratlovců například vydra říční, blatnice skvrnitá, čolek velký, bekasína otavní, potápka rudokrká, sýček obecný, rákosník velký nebo ledňáček říční. V posledních letech tu opakovaně zahnízdil evropsky významný jeřáb popelavý. Ve vodách Smědé žije silná populace mihule potoční, z dalších druhů ryb např. mník jednovousý, střevle potoční nebo vranka obecná. K nejvzácnějším bezobratlým patří pavouk slíďák, vázaný na štěrkopískové náplavy.
(zdroj Kudy z nudy)






































Žádné komentáře:

Okomentovat