středa 17. června 2020

Sculpture line 2020: Andrej Margoč: Dvaja

Festival Sculpture line se každý rok snaží dostat do ulic a parků českých a moravských měst sochy a výtvarné objekty. Jedná se o nejrozsáhlejší festival umění ve veřejném prostoru, začínal před pěti lety v Praze a postupně se rozrostl i do dalších míst a měst. Letošní ročník se chlubí zapojením 5 států, 19 městy, 37 instalacemi od 23 umělců. 

V posledních letech se pravidelně zapojuje i Liberec a blízké Vratislavice nad Nisou. Letos si v rámci této přehlídky můžete prohlédnout sochu Dvaja od Andreje Margoviče, která byla umístěna před Oblastní galerii - Lázně. Tohle dílo si ale svou premiéru v našem kraji odbylo již loni, protože v loňském ročníku se socha nacházela v Zámeckém parku ve Vratislavicích. Myslím, že před Lázněmi socha vynikne podstatně více, než v zeleni, mrkněte sami. Jedná se o zrcadlový autoportrét, kdy autor využil svůj vlastní profil obličeje. 





ANDREJ MARGOČ
*1977
Andrej Margoč je absolvent Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave (2003), který má za sebou vícero úspěšných samostatných i kolektivních výstav doma (Danubiana Meulesteen Art Museum, Bratislava; Galéria SPP, Bratislava; Galéria mesta Bratislavy; Dom umenia, Bratislava; atd.) i v zahraničí (Galéria Perlhofgasse, Rakousko; Slowakisches Institut, Rakousko; Chiostro del Convento di San Francesco, Umbertide, Itálie; Red Penguin Gallery, Marbella, Španělsko; Slovenský institut v Praze; Dvorak Sec Contemporary, Praha; atd.). Je nesporně jednou z nejvýraznějších postav sochařství své generace, přínos a význam jeho tvorby začíná být stále více rozpoznáván, a to nejen soukromými sběrateli, ale i na úrovni předních galerií. Autor žije a tvoří v Bratislavě.



DVAJA
EPOXID, NEREZOVÝ PODSTAVEC
Socha pochází z cyklu Proměny autoportrétu. Jde o profilovou linku mé tváře, kterou se nebojím deformovat, následně zarotovat a vytvořit tak nový pohled na mojí podobu. Název sochy je Dvaja proto, že každý člověk na světě se snaží najít sebe samého a nejčastěji se takto nachází a dokáže se sebou komunikovat, když vidí svoji podobu v zrcadle. Proto vytvářím zrcadlové obrazy sebe samého, abych skrze umění našel sebe a umožnil i ostatnímse touto cestou vydat, zamyslet se a najít se v tomto rychle plynoucím čase.



A na závěr slíbená fotka z loňského podzimu z Vratislavic. 





Žádné komentáře:

Okomentovat