pondělí 16. ledna 2012

Mariánskohorské boudy a U plechového pánaboha

Jednu krásnou a slunečnou říjnovou neděli jsme si udělali výlet do Jizerek. První zástavka byla u Mariánskohorských bud a další pak u jednoho z jizerskohorských pomníčků - U plechového pánaboha. Pojďte se mnou zavzpomínat na krásné podzimní dny...


Mariánskohorské boudy ležící v nadmořské výšce 843 m.n.m pár kilometrů nad Josefovým dolem. Jedná se o pasteveckou enklávu krkonošského typu založenou v roce 1705. Do minulého století bylo místo nazýváno Fritzovy boudy. Dnes jsou zde čtyři horské chalupy a nově postavená služebna Správy chráněné krajinné oblasti Jizerských hor.









Dalším cílem naší cesty bylo nalezení pomníčku U plechového pánaboha, který se měl nacházet v lese při zeleně značené cestě směrem na Smědavu. Nejprve jsme ale našli křížek se stejným motivem - hned vedle bud, který nás trochu zmátl - že by to byl ten hledaný?

 

 



IMG_1105.jpg 
Kdepak - toho "pravého" Pechového pánaboha jsme opravdu našli na místě, které jsme měli z internetu vytipované. V bukovém lese byl trochu k přehlédnutí, ale podařilo se. Křížek tu byl zavěšen nikoliv na památku nějaké tragické události, ale jako výraz vděku a zbožnosti. Ale tomu křížku u Mariánskohorských bud je hodně podobný, co říkáte?:-)












Žádné komentáře:

Okomentovat