úterý 10. září 2024

Prohlídka domu Karla Hubáčka


Karel Hubáček byl jedním z nejvýznamnějších českých architektů - stojí za projektem horského hotelu a televizního vysílače Ještěd, za obchodním domem Ještěd v Liberci a mnohými dalšími stavbami. 

Významné projekty a realizace dle Wikipedie
1960 – vlastní montovaný rodinný dům, Alšova 454, Liberec
1957–1963 – Kino Máj, Doksy (s Vlastislavem Kolářem a Františkem Dvořákem)
1965–1973 – Vysílač a hotel na Ještědu, Liberec (s konstruktéry Zdeňkem Zachařem a Zdeňkem Patrmanem, interiéry restaurace a hotelu řešil Otakar Binar)
1972–1977 – Vodárenská vyrovnávací věž Děvín, Praha – Dívčí hrady
1973–1979 – Meteorologická věž, Praha-Libuš
1974–1977 – Vysílač v Adenu, Jemen (s Daliborem Vokáčem a Zdeňkem Patrmanem)
1977–1986 – Kulturní dům s koncertní síní, Teplice (kolonáda Otakar Binar)
1979 – Obchodní dům Ještěd, Liberec (s Miroslavem Masákem)
1985–1994 – spolupráce na přestavbě divadla Husa na provázku, Brno (hlavní autor Václav Králíček, spoluautor Jiří Hakulín)
1996–1999 – přestavba a dostavba domu pro divadlo DAMU, Praha (s Jiřím Hakulínem)

Více si můžete prohlédnout na aktuální výstavě v Severočeském muzeu Karel Hubáček známý neznámý. A právě k této výstavě pořádá Severočeské muzeum i sérii prohlídek unikátního domu Karla Hubáčka. 

Montovaný dům, který vznikl v roce 1960, byl jednou z prvních realizací Karla Hubáčka. Byl to prototyp, který měl dokázat, že je možné vytvořit rodinné bydlení za cenu panelákového bytu (3+1, tehdy za cca 170 tisíc Kčs). Zvoleny byly typizované díly, atypické postupy, dům byl postaven, ale nikdo v něm nechtěl bydlet, a tak se tam nakonec nastěhoval architekt se svou rodinou sám. Nejprve do nájemního bydlení, po pár letech si dům s pozemkem odkoupili. 

Architekt Hubáček zemřel v roce v roce 2011 v 87 letech, jeho manželka zemřela v letošním roce. Rodina se rozhodla, že by bylo dobré dům zachovat pro budoucnost, a proto jej nabídla k prodeji libereckému kraji. Ten dům na konci roku 2023 zakoupil za 12 milionů korun s tím, že jej bude spravovat Severočeské muzeum a dům bude sloužit k veřejným účelům - o konkrétním využití se stále diskutuje, vznikla i studentská architektonická soutěž, která přinesla řadu zajímavých námětů (ateliér, studentské bydlení, výstavní prostor, novodobá školka SIALu apod). 

Domem nás provázel architektův vnuk Petr Hubáček a byl to zajímavý zážitek. Dům každopádně představuje poměrně skromné bydlení, dnešním nárokům už moc neodpovídá, přináší ale zajímavé svědectví doby. 

Zájemcům  doporučuji  virtuální prohlídku, kterou najdete tady: http://www.dumkh.cz/ 

Více o domů  například zde





Pro radost...

 


Liberecký Globus, Kytky od Pepy

pátek 6. září 2024

Pod Ještědem

Malá procházka pod Ještědem kolem lanovky na Skalku. Cesty pořád v dost hrozném stavu, od minule přibylo pár nových zákazů. Začátek září 2024.