úterý 28. listopadu 2023

Severočeské muzeum: Svěží dům s věží

Svěží dům s věží | Severočeské muzeum očima studentů Sutnarky (výstava + kniha).

Severočeské muzeum oslovilo u příležitosti 150 let od založení studenty ateliéru didaktické ilustrace plzeňské Sutnarky. Ti strávili několik dní se zaměstnanci muzea a své dojmy pak stvárnili různými technikami. Vznikla moc pěkná kniha o muzeu a muzejnictví. Na výstavě jsou pak i další díla studentů, zejména jejich originální knihy, které vznikly jako absolventske práce. Parádní.





Svěží dům s věží | Severočeské muzeum očima studentů Sutnarky
16.11.2023 – 28.01.2024


V tomto roce si muzeum připomíná několik výročí, z nichž nejdůležitější je 150 let od jeho založení. Neméně významné jubileum má muzejní budova, která se právě letos „dožívá“ 125 let. Jedním z počinů, kterými si významná data z historie připomínáme, je vydání ilustrované artové knihy, která je však určena pro širší publikum včetně starších dětí. Díky spolupráci studentů ateliéru didaktické ilustrace plzeňské Sutnarky pod vedením Renáty Fučíkové a Evy Brodské a jednotlivých zaměstnanců muzea vznikla ojedinělá knížka seznamující čtenáře nejen s významnými historickými milníky muzea a významnými osobnostmi, které ovlivnily směřování instituce, ale také obecnými principy fungování muzeí. Tento nakladatelský počin tak má šanci zařadit se mezi nejdůležitější knihy s tématem muzejnictví a muzeologie, které v současnosti vychází.

Na výstavě Svěží dům s věží / Severočeské muzeum očima studentů Sutnarky naleznete originály ilustrací z právě představené knihy. Studenti a absolventi ateliéru didaktické ilustrace pod vedením významné české ilustrátorky Renáty Fučíkové dosahují mnoha úspěchů a knihy s jejich ilustracemi nakladatelství často vydávají ještě v době jejich studií. Z posledních úspěchů můžeme jmenovat autorskou knihu Karolíny Bílkové Ludwig van Beethoven z roku 2020, která byla nominována v Národní ceně za studentský design. Výstava je tedy zároveň širší prezentací prací studentů tohoto ateliéru.



(zdroj: web muzea)

Žádné komentáře:

Okomentovat