úterý 28. listopadu 2023

Severočeské muzeum: fotografie Ginzkey

GINZKEY 1843 / 1873 / 1893 / 2023: komorní výstava snímků z archivu firmy Ignatz Ginzkey, která vyráběla ve Vratislavicich koberce




GINZKEY 1843 / 1873 / 1893 / 2023
09.11.2023 – 10.01.2024


Severočeské muzeum v Liberci přináší komorní výstavu snímků z archivu firmy I. Ginzkey Vratislavice nad Nisou. V muzejním prostoru FOG jsou ke zhlédnutí celkem čtyři témata spjatá se známou vratislavickou továrnou na koberce a významnou rodinou Ginzkey. Vybrané černobílé fotografie vycházejí ze skleněných negativů od neznámého autora, které Severočeské muzeum získalo v roce 2020, připomeňme, že se jednalo zhruba o 350 ks, z nichž bylo následně 95 kusů restaurováno za finančního přispění Ministerstva kultury ČR a libereckého městského obvodu Vratislavice nad Nisou.

Návštěvníci se mohou těšit na fotografie ze života rodiny zakladatele textilního impéria Ignaze Ginzkeye (1819–1876) nebo na tajnou návštěvu, která se nečekaně objevila v areálu továrny. Nechybí ani ukázky, jak se fotografovaly velkoformátové koberce, nebo jak měl vypadat vratislavický pomník císaři.

Firmu na koberce a deky po smrti zakladatele Ignaze Ginzkeye úspěšně vedl jeho syn Willy Ginzkey (1856–1934), jenž spolu s baronem Heinrichem Liebiegem stál u zrodu libereckého muzea (zal. 1873). W. Ginzkey, sběratel umění a mecenáš, zprvu působil pouze jako člen muzejního kuratoria, v roce 1893 byl jmenován prezidentem kuratoria Severočeského průmyslového musea, přičemž protektorem muzea byl sám následník rakouského trůnu František Ferdinand d´Este.

Výstava vznikla u příležitosti oslav 150 let od založení Severočeského muzea v Liberci a jako připomenutí výročí 180 let od počátku výroby koberců ve Vratislavicích nad Nisou

Severočeské muzeum v Liberci přináší komorní výstavu snímků z archivu firmy Ignatz Ginzkey Vratislavice nad Nisou. V muzejním prostoru FOG jsou ke zhlédnutí celkem čtyři témata spjatá se známou vratislavickou továrnou na koberce a významnou rodinou Ginzkey.

Vybrané černobílé fotografie vycházejí ze skleněných negativů od neznámého autora, které Severočeské muzeum získalo v roce 2020. Připomeňme, že se jednalo zhruba o 350 ks, z nichž bylo následně 95 kusů restaurováno za finančního přispění Ministerstva kultury ČR a libereckého městského obvodu Vratislavice nad Nisou.

Návštěvníci se mohou těšit na fotografie ze života rodiny zakladatele textilního impéria Ignatze Ginzkeye (1819–1876) nebo na tajnou návštěvu, která se nečekaně objevila v areálu továrny. Nechybí ani ukázky, jak se fotografovaly velkoformátové koberce nebo jak měl vypadat vratislavický pomník císaři.

Firmu na koberce a deky po smrti zakladatele Ignatze Ginzkeye úspěšně vedl jeho syn Willy Ginzkey (1856–1934), jenž spolu s baronem Heinrichem Liebiegem stál u zrodu libereckého muzea (založeno v roce 1873). W. Ginzkey, sběratel umění a mecenáš, zprvu působil pouze jako člen muzejního kuratoria, v roce 1893 byl jmenován prezidentem kuratoria Severočeského průmyslového musea, přičemž protektorem muzea byl sám následník rakouského trůnu František Ferdinand d´Este.

Výstava vznikla u příležitosti oslav 150 let od založení Severočeského muzea a jako připomenutí výročí 180 let od počátku výroby koberců ve Vratislavicích nad Nisou.

(zdroj: web muzea)


Žádné komentáře:

Okomentovat