středa 13. března 2013

Liberecké sochy: Ptáci

Tahle socha, vlastně sousoší, se před několika lety nacházelo na hlavním libereckém náměstí, na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Poté, co Ptáky na náměstí vystřídal jiný sochařský projekt, přemístilo město sochy před libereckou zoo, kde jsou k vidění dodnes. Autorka díla, Martina Niubo-Klouzová, má v Liberci ještě jednu sochu - létající holčičku v budově Nového magistrátu.




Martina Niubo-Klouzová se narodila v roce 1970 v Praze. Vystudovala pražský ateliér VŠUP u profesora Kurta Gebauera, dva ateliéry na pražské AVU u Karla Nepraše a Jiřího Davida. V roce 1995 získala stipendium francouzské vlády v Paříži a účastnila se několika mezinárodních sochařských sympozií. 

Autorka v celé šíři své tvůrčí práce čerpá z dětských vzpomínek, pracuje s tématem puberty nebo vzpomíná na své dojmy z dětství a vytváří tak artefakty, které svou nadživotní velikostí pracují s naší vlastní fantazií a osobními vzpomínkami. Proto nalézá inspiraci na dětských oslavách narozenin, v dobrodružných výpravách do akvárií, kde se prolínají makro a mikrosvěty. Pracuje s tématem narození, stvoření a zrození.Martina Niubo-Klouzová vytváří také instalace, projekce a performace, které se zabývají prolínáním světa iluze a skutečnosti. 

Její práce se nám všem snaží připomenout, že máme všichni svou vlastní minulost, která je s námi spojena a ze které vycházíme, ať už jsme si toho vědomi nebo ne. Její práce může být také apelem na vyšší hodnoty existence člověka, kterých se někdy, pod tíhou životních okolností, příliš snadno vzdáváme. 

 (zdroj: Liberecký deník)


 
 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat