úterý 5. března 2013

Kotelní kámen v Jablonci

Kotelní kámen v Jablonci - stával uprostřed polí a byl považován za pohanské obětiště. Ale pokrok nezastavíš - v roce 1904 stál v cestě nově budované silnici do Rychnova, a tak byl o pár metrů přemístěn. Dnes stojí v zahrádce, na rušném místě kousek od nákupního centra a málokdo si ho všimne. Ostatně i já bych ho asi přehlédla, pokud bych ho cíleně nehledala.



Kotelní kámen

Ke známým jabloneckým kamenům patřil v dřívějších dobách balvan nacházející se v dnešní ulici U Balvanu. Byla po něm i pojmenována. Stával u křižovatky cest uprostřed polí, kousek nad někdejším rybníkem. Odedávna jitřil lidskou fantazii svojí skalní mísou, lidově zvanou kotel. Však to také dokládá název Kesselstein - Kotelní kámen. 

Dříve si lidé neuměli vznik kotle vysvětlit jinak než působením pekelných sil. V osvíceném 19. století, kdy vědecký přístup byl ještě v plenkách, se kotel považoval dokonce za pohanské obětiště. V časopise „Památky archeologické a místopisné“ z roku 1865 se o balvanu dočteme: „Na skále u Jablonce blíže Liberce je patrná kotlina obětní, z níž žlab na odtékání krve a posvátné vody vybíhá.“ Dnes víme, že „kotle“ vznikly působením vody a ledu. Podobných kotlů - správně skalních mís - můžeme v našich horách objevit desítky, ten jablonecký balvan je ale jistě nejpovedenější. 

Když se roku 1904 budovala okresní silnice do Rychnova, stál balvan v cestě. Zásluhou pánů Karla Seidemanna a Adolfa Zascheho byl kámen o několik metrů přesunut, a tak dnes stojí za plůtkem vedle chodníku, u nároží ulic U Balvanu a Na Náspu. 

 (zdroj: stránky města Jablonce)
 
 
 
 
 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat