úterý 10. října 2023

Výstava Návrat domů: liberecké oběti holocaustu




Před krajskou vědeckou knihovnou se v říjnu nachází venkovní panelová výstava Návrat domů: liberecké paměti holocaustu. 

Do Liberce se po konci druhé světové války vrátil a trvale zůstal pouhý zlomek původní židovské komunity. V důsledku procesu vysídlení valné většiny německy mluvících obyvatel z města zmizeli i ti, kteří by na dotyčné mohli vzpomínat. Proces zapomínání byl završen vývojem po únorovém převzetí de facto monopolu moci ve státě komunistickou stranou.

Cílem této výstavy je vrátit do „paměti“ města několik z těch, kteří museli Liberec nuceně opustit a jejichž životy zásadním a často nezvratným způsobem holocaust zasáhl. Z „nechtěných“ se mají stát „chtění“ a proces dehumanizace obětí holocaustu má být alespoň symbolicky zastaven, dotyčným navrácena jejich identita, protože jak je psáno v Talmudu „Člověk je zapomenut pouze tehdy, když je zapomenuto jeho jméno“.

Výstavu připravila Krajská vědecká knihovna v Liberci a Katedra historie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci ve spolupráci s Židovskou obcí Liberec. Konání výstavy bylo finančně podpořeno Libereckým krajem a statutárním městem Liberec.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat