sobota 10. června 2023

Procházka Ruprechticemi a okolím

Sobotní procházka s kamarády z Moravy po okolí Liberce: od Obrázku k lomu a lesnímu koupališti, občerstvení na Liberecké výšině, na Jezdce a zpět. Asi 9 km, pohoda.


Začínáme na Křížové cestě: Křížová cesta vede z ulice Horská na vrch U Lomu. V roce 1833 ji nechal postavit potomek George Webera, zakladatele poutního místa. Cesta vedla původně pouze k prameni U obrázku, podél ní byly později vysazeny kaštany.


První zastávka - kostel U obrázku: kostel Neposkvrněné Panny Marie Královny andělů U obrázku je secesní kostel, ke kterému vede kaštanová alej a křížová cesta, byl vysvěcen v roce 1909. Kostel slouží k příležitostným bohoslužbám.



Lesními neznačenými cestami pak k bývalému lomu zvanému Zatopeňák, který se vyznačuje hlavně tím, že tu máme jednu hodně starou geocache:-)




Nejprve po neznačené, pak po modré dojdeme k Lesnímu koupališti, které po letech zmaru opět funguje. Je to tu příjemné. Víc tady.



Hlavní atrakce dne (a taky občerstvovací stanice) Liberecká výšina.
Rozhledna svým vzezřením připomíná středověký hrad. K výstavbě byly použity kamenné kvádry ze zbořených středověkých domů v Norimberku. Dvůr obklopuje zeď, ve které jsou pozorovatelny a střílny. Také zde nechybí 13 metrů hluboká studna s rumpálem a hradním zvonkem.
 






Zastávka u skalního útvaru Kovadlina - dá se vyjít nahoru, ale vyhlídka je dávno zarostlá. 



Poslední zajímavé místo výletu - skalní hrad Jezdec s vyhlídkou. 


A pak už jen kus po silnici a lesem a jsme zpátky U obrázku, konkrétné u zázračné studánky. Tato studánka je spojována se zázračnými udraveními (například slepého chlapce z Raspenavy roku 1817), roku 1833 zbudována k prameni křížová cesta a vysazena kaštanová alej. Studánka se nachází u posledního zastavení křížové cesty u kostela Panny Marie ("U Obrázku"). Přímo u sousoší je dřevěná stříška kryjící pramen, avšak uvnitř vodu nenajdete (pramen je zakrytý a vodní hladina nízko) a z přepadu nic nevytéká. Voda vytéká z jiné roury několik metrů níže po svahu. 


Pěkná procházka. 

Žádné komentáře:

Okomentovat