pondělí 8. září 2008

Liberecké sochy: Dvojice, resp. Brána

Dnes Vám chci ukázat sochu Miloslava Chlupáče s názvem Dvojice, resp. Brána.


V poslední době se v souvislosti s připomínáním událostí před 40 lety velmi často vzpomíná na legendární výstavu Socha a město, která se v Liberci konala v létě 1969. Vím o ní jen málo, a proto jsem si v knihovně půjčila katalog této výpravy. Chtěla jsem hlavně zjistit, které sochy se do dnešních dnů dochovaly. A jak tak listuji, padne mi zrak na jednu sochu - tohle přece znám! Vždyť tahle socha stojí ve svahu kousek za naším domem, na ruprechtickém sídlišti, často kolem ní chodíme. Trochu jsem zapátrala a o jejích osudech zjistila toto:

Sochař Miloslav Chlupáč (nar. v roce 1920 v Benešově) začal studovat medicínu. Vyučil se kameníkem, pracoal jako kamenosochař u p. Velinského. V letech 1943-1948 studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V roce 1964 spoluorganizoval sochařské symposium ve Vyšných Ružbachách na Slovensku, kde také o rok později při dalším ročníku symposia začala z travertinu vznikat socha s názvem Brána. Dokončená byla o rok později.






V roce 1969 byl Miloslav Chlupáč vyzván k účasti na liberecké výstavě Socha a město. Ze svých prací vybral pro výstavu právě tuto 220 cm vysokou "dvojsochu". Pod názvem Dvojice byla socha umístěna na břeh harcovské přehrady, pod Zvolenskou třídu. Po skončení výstavy patřila Dvojice mezi sochy, které město zakoupilo. Na břehu přehrady však Dvojice nezůstala a přestěhovala se právě stavěné sídliště v Ruprechticích, na svah pod Třešňovou ulici, kam přirozeně zapadla, jak ostatně můžete posoudit sami. Většina kolemjdoucích ji míjí vcelku bez povšimnutí. A ti, kteří by se snad i zastavili, nemají nejmenší šanci zjistit jméno autora ani název sochy, protože tahle informace u sochy prostě není. Snad by stálo zato to napravit. I když možná snad raději ne, mohlo by to inspirovat nějakého toho nenechavce ... 


 




Žádné komentáře:

Okomentovat